En toen waren ze met 2!

Veel gebeurd weer de afgelopen weken, zoals altijd in huize Swennen-Boussu. En dan moet een nieuw blogbericht gewoon iets langer op zich laten wachten. We hebben de afgelopen weken een zalige vakantie in Spanje achter de rug. Ook Thijssen vond terug zijn rust in het op-vakantie-zijn en in de autoreis en  deed terug fijn mee met zoveel dingen. Hij legde ook nog zijn examen Engels schriftelijk af (we wachten nog op de uitslag) waar hij weer heel wat voor moest overwinnen. Best spannend een lokaal binnengaan waar je niemand kent en een examen gaan afleggen op een manier hoe je nog nooit een examen aflegde. Hij was vreselijk zenuwachtig. Even dacht ik dat hij niet zou binnengaan, maar kijk hij overwon het weer!
Maar toch was dat niet onze grote gebeurtenis van de afgelopen weken. Nee, dat was toch wel…. dat onze eigen huisschool verdubbelde in leerlingaantal! Ja… Dirkje zette ook de stap naar huisonderwijs en examencommissie.

“Plots” vonden er veel, maar voor ons helemaal niet. Dirkje ging 2 jaar geleden al naar de infosessie van de examencommissie en in die 2 jaar kwam het regelmatig opborrelen… doe ik het of doe ik het niet? Als je al bijna 5 jaar in het systeem zit dat iedereen volgt, is het natuurlijk niet zo gemakkelijk om daar van af te stappen en een stap in het onbekende te zetten. Beweeg je maar eens tegen de massa in! Niet gemakkelijk altijd. Waarom nu dan? Ik denk dat daar niet 1 reden voor is.

We zagen Dirkje in haar middelbare school veranderen van een zelfstandig, creatief, gemotiveerd Freinet-meisje naar een meisje dat mooi binnen de lijntjes liep en die echt niet buiten een lijntje WOU kleuren. Liefst niet opvallen en gewoon doen wat ze vragen en niet meer. “Meer” werd zelfs niet geapprecieerd bij een aantal opdrachten. Tot op een dag ze een cijfer kreeg voor een mondeling projectje dat haar niet aanstond en toen ging ze nadenken. Hoe komt het dat ik hier niet iets extra voor heb gedaan en er niet veel moeite heb voor gedaan? Daarmee was er al een eerste vonkje geplant.

Vaak als ze thuis kwam van school en Thijssen en ik vertelden wat we die dag hadden gedaan, was ze licht gefrustreerd. Haar 4 jaar jongere broer had al dingen besproken die zij nu pas in het vijfde middelbaar zag of die ze zelfs nog niet had gezien. En waarom oefenden wij onze talen echt door te spreken, te luisteren naar het nieuws, Ted Ed filmpjes te kijken, leuke schrijfoefeningen te doen, … en dat terwijl ze die dag niet veel meer had moeten doen dan reproduceren met weinig creativiteit en vooral weinig eigen inbreng. En nog een vonkje, nog wat groter,….

En toen vroeg iemand van de directieleden op school of Dirkje wou mee helpen aan een project in het Wendelenhuis. Het Wendelenhuis zou open gesteld worden tijdens de

“Run-in-the-city”. Na 5 jaar zag ik plots terug een hele grote vonk! Wauw, ze vragen het aan mij?! Ze was zelfs zo ver in slaap gedommeld dat ze het haar moesten vragen en dat er geen initiatief meer was om zelf gaan te zeggen dat ze iets wou doen. Maar ze was wakker en ze begon meteen na te denken over wat ze dan kon doen. En toen kwam het besef over hoe erg ze dit had gemist en het inzicht dat dat terug was wat ze wou. Ze realiseerde zich dat ze dit nooit op school zou kunnen doen. Er wordt toch nog altijd te veel gedacht dat leerlingen enkel kunnen leren door de theorie in de klas te moeten aanhoren. En het lijkt me dat het in het ASO een nog groter probleem is. Dus begon ze al meer te denken in de richting van de examencommissie. En nu hoor ik je al denken dat ze toch op school kon blijven en dan dit na school kon aanpakken? Nog een beetje verder lezen dan … om te weten hoe ze het wil aanpakken en dan zal je merken dat dit nooit combineerbaar is met school.

En toen de final touch! Na enkele jaren zagen we vrienden terug en hun zoon gaat van juli tot september naar Australië. Dat wou ze ook! Maar haar honger naar ervaringsgericht werken en haar ADHD-gehalte was te hoog om te wachten tot juli en dan enkel het die drie maanden te doen. Dus het vuur was nu echt goed aan het branden en ze begon nu haar plannen hun eindvorm te geven. Haar beslissing was genomen: Examencommissie en projecten en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland om zo haar talen “live” te verbeteren en te leren op een andere manier, gemotiveerd en geïnteresseerd.

We zijn nu twee weken verder in mijn school die plots bestaat uit 2 leerlingen. En zalig om te werken met 2 geïnteresseerde, gemotiveerde tieners die elkaar “triggeren”. De ene moet ik helpen met planning, de ander heeft ongelooflijk veel discipline. Voor het eerst ervaart ze terug wat leren inhoudt: iets nieuw lezen en je afvragen of dat zo werkelijk is en hoe het precies in elkaar zit. Joeri en ik blij! Het zat dus gewoon verborgen, maar het zit er nog. Onze dochter is dus nog altijd het zelfstandig, creatief, gemotiveerd Freinet-meisje. Er lag alleen maar een dikke laag stof op maar die is er met een wervelwind afgevlogen. Ze bijt haar vast in nieuwe stof van wiskunde en gaat echt kritisch kijken hoe het zit. Voor aardrijkskunde kijkt ze extra filmpjes of leest extra info in het Engels en Frans. En afgelopen maandag is ze aan de universiteit van Maastricht begonnen aan een cursus ter voorbereiding van het IELTS-examen (voor Engels) in een internationaal groepje van Nederlanders, Bulgaren en Italianen. En daar stapte mijn zelfzekere meid uit de auto in haar eentje de universiteit binnen op zoek naar waar ze moest zijn. Dat is leren! En ondertussen gaat ze alleen met de trein en geniet van het zonnetje in Maastricht.

IMG_8394

En in juni gaat ze een week naar Spanje. Ze heeft zelf zitten plannen en organiseren. Ze heeft zelf geregeld om bij kennissen in Spanje te gaan logeren, Spaanse les gaan te nemen, tennistraining te volgen, vliegtuigtickets te regelen, vervoer te regelen,.. Knap toch! En het feit dat ze het allemaal aanpakt en haar weg zoekt, is gewoon mooi om te zien.

IMG_8390

Nu mijn “school” is verdubbeld qua leerlingaantal kunnen ze ook af en toe “samen” leren.  En dat is pas echt tof. De eerste week gaf ik hen een project op rond GPS. Thijssen had hier iets van gezien in techniek en Dirkje had het ook net bij aardrijkskunde. Dus ze gingen er samen mee aan de slag. Ik heb er helemaal niets rond gezegd of begeleid. Ik wou eens zien hoe fel ze het nog in zich hadden… en ja dank je wel de vele projecten in ’t Schommelbootje. Ze hadden het nog! Ik heb niets moeten zeggen of doen. Ze gingen zelf op onderzoek uit en gingen tot en met de werking van de atoomklok. Ze stelden het aan Joeri voor en hadden alles mooi verdeeld. Wat Joeri op viel was hoe mooi ze op elkaar inspeelden en met hoeveel respect ze naar elkaar luisterden. En ze gingen zich zelfs omkleden voor deze presentatie. En dus nog even een zwak puntje van me…. die kledingvoorschriften op school zijn niet nodig. Leer je leerlingen wanneer ze zich hoe moeten kleden!

18518537_10213283071220420_1505328239_n

En weet je… vorige week kon Thijssen op een avond niet in slaap vallen. Hij was aan het nadenken over beatboxen en zo kwamen ze tot hun tweede project: beatboxen. Ze IMG_8404gingen op zoek hoe beatboxen ontstond en hoe je het kan leren en moet doen. Ze maakte samen een instructiefilmpje over een aantal basisbeginselen van het beatboxen. En weet je wat het allertofste is? Vorige donderdag hikte Thijssen in de auto en hij vroeg zich af wat hikken eigenlijk is en hoe dit ontstaat. En toen vroeg hij of hij en Dirkje er deze week een project over mogen doen. En dan zwijg ik gewoon en ik geniet… dat is leren en niet de hele dag theorie en oefeningen in de klas en ’s avonds nog huiswerk. Ik ben zelfzeker genoeg om te zeggen dat ze hier meer van opsteken dan op een gemiddelde lesdag in school. Sorry, school, maar ik heb nu maar weer eens echt gezien hoe je iemand kan motiveren en dat is niet door braaf op een bank gaan te zitten en te luisteren.

IMG_8350En oh ja.. ondertussen leren ze ook samen programmeren in Python. En de competitiegeest wordt aangewakkerd om het eerst de oplossing geprogrammeerd te krijgen!

 

 

En wie weet, wanneer gaat mijn school nog eens uitbreiden? 😉

8 gedachten over “En toen waren ze met 2!

 1. Als we vroeger eens iets anders mochten doen op school waren we gelukkig, spijtig genoeg kwam het veel te weinig aan bod, Zelf was ik ook een kind dat niet kon stilzitten, op mijn rapport stond er altijd geschreven ‘heeft alles gezien en gehoord, is heel snel afgeleid’ Dikwijls heb ik mij verveeld in school, een andere methode aanbieden was toen zeker nog niet aan de orde.
  Een boswandeling maken was toen al iets speciaals, wat we tijdens deze tocht leerde kon ik wel onthouden, en zocht ook naar meer, toen was dit nog in een boek of tijdschrift, Spijtig dat ik nu geen ‘schoolkind’ meer ben, Ik bewonder hetgeen wat je doet en wens je alle succes toe.

  Like

  1. Annick, vroeger was het inderdaad nog “saaier”. Maar als je kijkt dat wij 30 jaar geleden op het secundair zaten en als je kijkt hoeveel er veranderd is…. Dat zou je eens moeten proberen in een bedrijf 30 jaar zo weinig veranderen, dan was je al je klanten kwijt… 😉

   Like

  1. Eigenlijk is dat het mooiste compliment, Nancy! Mensen aanzetten tot nadenken. Nu weet ik wel dat jij hoort bij de leerkrachten die hier zo veel mogelijk verandering willen in brengen als mogelijk in het bestaande systeem. Jij bent een leerkracht met een hart!

   Like

 2. Kristien

  Knap….een droom voor velen! Waarom is het gewoon onderwijs zo eng? Het SO is als een kloof tussen basis onderwijs en hoger onderwijs.
  We hebben nog veel werk ….
  Ik kijk al uit naar je volgende verslag!

  Like

  1. Oh leuke reactie, Inge. En zo lang als iedereen weet dat er nog veel werk is, zijn we goed op weg, hè! Maar er zou natuurlijk van bovenuit wat moeten veranderen ook om als school hieraan echt te kunnen werken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s