Pisa-test, 22u werken….gaat het daar nu echt om?

De eerste reeks resultaten van de PISA-test zijn bekend gemaakt en sociale media staan al weer vol met reacties. Oh jee, we scoren maar boven het gemiddelde! Goed, absoluut goed pisa-image2dat er reacties zijn. Want dat wil zeggen dat mensen een mening hebben over ons onderwijs en er over nadenken. Maar in het interview met minister Crevits gaat het dan ook over dat leerkrachten 22u/week allemaal zullen moeten gaan les geven. En in sommige berichten gaat het daar dan alleen nog over. Maar wat is nu belangrijk dat we een uur meer moeten les geven of dat we maar net boven het gemiddelde scoren of is er toch iets anders belangrijk?

vrijetijdEnerzijds heb je mensen op sociale media die snel reageren dat het schandalig is dat leerkrachten maar 22u/week werken en dat ze klagen dat ze niet genoeg vakantie hebben. En anderzijds krijg je reacties van leerkrachten en familie van leerkrachten dat ze elke dag tot middernacht moeten werken. Bij beide reacties denk ik: “Echt? Die mensen ken ik dan niet?!”. Geef toe, leerkrachten werken echt wel meer dan 22u/week nu al. En ja, er zijn er misschien die maar net aan 25u/week komen maar die mensen heb je in ander jobs ook. Het wil niet zeggen omdat ze 38u/week op hun werk zijn dat ze ook 38u werken. Dus laten we gewoon naar het gemiddelde kijken. Wat zegt ons eerlijk buikgevoel. Leerkrachten werken inderdaad meer, want je moet je lessen voorbereiden, toezichten doen, vakvergaderingen laatwerkenvolgen, deliberaties volgen, oudercontacten verzorgen, navormingen volgen, …. Maar om te zeggen dat we elke dag tot middernacht werken?! Dan is er iets mis. Dan stel ik me vragen over je organisatietalent en je vakbekwaamheid. En je kan nu niet zeggen dat ik een statisch vak gaf. Als informaticaleerkracht, en dan vooral in netwerk- en serverbeheer, kan ik je zeggen dat er genoeg verandert elke dag en dat jij en je lessen up-to-date moeten blijven.  En oh ja, ik heb ook al meer dan 1 keer tot middernacht en later gewerkt. Maar vaak was dat mijn eigen schuld, net zoals bij de leerlingen zelf: uitstelgedrag, onderschatten, te snel ja zeggen, …. Maar dat betekent ook dat ik op andere momenten wel gewoon om 16u mijn kinderen van school kon afhalen. Als je dat echt elke nacht moet doen, dan wordt het hoog tijd om te bekijken wat er anders moet!

Trouwens ik vind het een nutteloze discussie. De eersten die roepen dat leerkrachten te veel vakantie hebben en maar 20u/week werken dat zijn ook de eersten die zeggen dat ze het beroep niet zouden willen doen. Want anders is het wel heel straf dat je niet voor het onderwijs zou kiezen. Maar als je je job van leerkracht graag doet, kijk je dan op een uur? Als je dat doet, dan doe je je job niet met liefde volgens mij en dat verdient onze jeugd niet. Soms heb ik een idee ’s avonds om iets met mijn leerlingen te doen en dan begin ik dat gezellig in de zetel onder mijn dekentje uit te werken. Noem ik dat werk? Nee, dat is mijn passie. Dus stop met die discussies. Leerkracht is niet het zwaarste beroep dat er is, maar het is ook niet het lichtste beroep. Trouwens wat is zwaar en licht. Laat mij een hele dag aan de band werken in een fabriek, dan heb ik binnen de kortste keren een depressie. Begrijp me niet verkeerd. Ik kijk daar helemaal niet op neer, maar voor mij zou dat de hel zijn. Ik zou mijn energie en mijn inspiratie daar niet kwijt kunnen. Dus dat vind ik veel zwaarder dan in het onderwijs staan. En dat ik in het weekend moet werken als leerkracht. Tja dat hoort bij de job. Ik vind niet dat je betaald wordt om x aantal uren te doen, maar ik vind dat je betaald wordt om je job goed te doen en met passie. Zo hebben we vroeger ook altijd gewerkt in ons IT-bedrijf en dat werkte. We hadden supergemotiveerde mensen bij ons werken die door het vuur gingen voor de klanten.
Maar begrijp me ook niet verkeerd. Ik vind het wel belangrijk dat leerkrachten hierop reageren en de verhoging van het aantal uren in vraag stellen. Want dat is ook net wat we onze jeugd moeten leren. Maar we mogen niet vervallen in geklaag.

Geef toe! We hebben als leerkracht een prachtjob! Je mag elke dag met de jeugd van vandaag aan de toekomst werken. Voor sommige jongeren kan je echt een verschil maken. Je wordt elke dag uitgedaagd om je leerstof op een andere manier te brengen zodat leerlingen gemotiveerd blijven. Je bent “meester” in je klas om je aanpak van dat prachtjobmoment te bepalen. Je moet niet elke dag keurig van 8u tot 17u werken op 1 plaats. Je krijgt de kans om tijdens een springuur al wat te werken of een gezellige babbel met je collega’s te slaan. En sommige dagen kan je je kinderen naar school brengen en sommige dagen kan je ze van school gaan afhalen. Er zijn niet zo veel jobs met zo veel afwisseling en waar je zoveel eigen input kan geven. En over de uren die soms niet goed vallen? Ach ja, ik ben altijd zelfstandig geweest, dus ik kan je vertellen dat de uren wel meevallen in het onderwijs. Natuurlijk vroeger kon ik zelf bepalen wanneer ik op vakantie ging,want dat zeggen mensen uit het onderwijs dan vaak. Maar kijk als zelfstandige was mijn vakantie dan ook niet betaald….en je kan je het niet omwille van de groei van je bedrijf veroorloven om zoveel afwezig te zijn op je bedrijf.

Als door de 22u/week werken inderdaad 3.500 jobs moeten verdwijnen in het onderwijs, dan vind ik dat heel erg. Als het financieel gezien moet, is het vreselijk maar dat kan. Dat is economie. Daar heb ik te weinig achtergrond voor om me daarover uit te spreken. Maar laat ons dat extra uur eens besteden aan teamwerk, co-teaching, uitwerken van projecten, elkaars lessen volgen en evalueren. Dat zou toch geweldig zijn?! Het extra werk wat we nu moeten doen zonder dat iemand er van weet wordt dan verrekend naar de buitenwereld toe en wij krijgen tijd om er ook echt voor te gaan.

Maar goed, laat het ons terug hebben over die uitdagende job. Ik hoop dat de meeste leerkrachten de uitslagen van de PISA-test al eens hebben bekeken. We scoren blijkbaar nog altijd boven het OESO-gemiddelde op alle gebied. Onze toppers blinken uit in wiskunde maar nergens is het verschil zo groot tussen de toppers en de laagpresteerders.pisaresultaat Oef, denk ik dan, superslecht doen we het niet want we scoren nog boven het gemiddelde. Ook al lijkt dat in de media niet meer goed genoeg te zijn. Maar een gemiddelde zegt weinig natuurlijk. Dus ben ik niet geneigd om in paniek te reageren. Dat er zo een verschil is tussen laagpresteerders en toppers zal uiteraard te maken hebben met meer allochtonen in het onderwijs die onze taal nog niet zo goed kunnen. Maar daar gaat het toch niet om? Het wordt tijd dat we er iets aan doen. En dan komen we weer met mijn favoriete onderwerp. Stop toch met leerlingen in studiejaren te stoppen. Omdat ik nu al leerlinge slecht ben in talen, word ik tegen gehouden om naar een hoger jaar te gaan. Dus doe ik toch even mijn jaar over ongemotiveerd voor de vakken waar ik wel op geslaagd was en nog minder gemotiveerd voor het vak waar ik niet op geslaagd was. Want ik kan dat toch niet. Het is vorig jaar ook niet gelukt. Ik heb geen talenknobbel dus ik kan het niet. Dat is meestal de denkpiste die de leerling gaat volgen als de motivatie aan het afnemen is en beneden alle peil daalt. Ofwel laten ze me overgaan want talen is niet zo belangrijk op mijn richting en volgend jaar gaan we gewoon verder in de klas met het niveau van dat jaar en ik kan niet volgen. Natuurlijk niet, want ik mis basis van het jaar voordien. En zo gaat dit altijd verder tot in het vijfde of zesde jaar van het secundair. Ondertussen is er zo een achterstand en demotivatie gekomen dat je dat bijna niet meer kan recht trekken. En wat hebben we dan bereikt? Alleszins geen gemotiveerde leerlingen voor bijvoorbeeld talen. Maar wel een lange discussie in de deliberatie, gefrustreerde taalleerkrachten vs gefrustreerde vakleerkrachten, gefrustreerde leerlingen, gechoqueerde ouders, maar ook gewoon een leerling die zich nog niet kan behelpen in het Frans of in het Engels.
En ik ben er van overtuigd dat dit alles niet kan in het huidig systeem. Laat je maar eens in een klas van 26 leerlingen differentiëren voor de sterkste leerlingen, de zwakste leerlingen, de minder gemotiveerde leerling, de leerling met problemen thuis, de leerling met ADHD, ASS, dyslexie, … Dat is toch een onbegonnen taak!

Ik sprak onlangs met iemand die les geeft op de hogeschool in Geel op het IT-departement en ze vertelde me dat ze leerlingen testen op hun basisniveau qua talen en dat er voor elke leerling een individueel traject wordt opgesteld. Evolutie is het belangrijkste. Knap toch! Zo eenvoudig kan het zijn! Laat leerlingen op eigen tempo groeien en geef geen diploma’s gemotiveerdeleerlingper richting maar een bekwaamheid per vak. Volgens mij kan je op die manier veel meer bereiken en natuurlijk zal die leerling die zwak was in het gewone systeem geen uitblinker in dit systeem worden. Maar die leerling groeit en verliest niet het vertrouwen in zijn kunnen op dat gebied. De leerling voelt zich goed, staat open om bij te leren en leert ook bijleren en groeien. Je hebt een gelukkige, gemotiveerde leerling.

En dat is nu net het stuk wat ik ook ontbreek in de PISA-testen. Ik weet wel dat dit stuk niet gaat over hoe goed een leerling zich voelt op school. Maar dat is de bedenking die ik me onmiddellijk maak. De landen die hoog scoren… zijn de leerlingen daar ook gelukkig en opgeleid om levenslang te leren en flexibel te zijn? Want dat lees ik nergens in de verklaringen van de PISA-test. Waarbij ik niet wil zeggen dat het niet wordt onderzocht, maar alleszins in de samenvattingen die ik heb gelezen vandaag vond ik het niet terug. Maar ik heb ook het volledig document van meer dan 400 bladzijden gedownload. Dus misschien heb ik binnenkort een antwoord hierop…

Wat is de moraal van mijn verhaal? Doe je job graag en of je dan 40u moet werken of 45u of… dat maakt toch niet uit. Ik heb mijn job uit liefde gekozen (trouwens al mijn jobs die ik al ooit deed). Anderen die jaloers zijn op onze vakantie? Kom ook in het onderwijs! Maar let op, in mijn onderwijs mag je enkel binnen als je passie hebt en gemotiveerd bent om met onze jeugd aan de slag te gaan voor de toekomst.Maar in mijn onderwijs denken we wel niet in leerjaren maar in vakken over je schoolcarrière uit. En als je toch je motivatie verliest in mijn onderwijs dan krijg je tijd om die terug te vinden binnen de schoolomgeving. Lukt dat niet voor een heleboel mensen? Dan moeten we mijn onderwijs terug dringend opnieuw bekijken.

En wat ga ik nu doen? Lezen over het onderwijssysteem in Singapore. Want ik wil weten hoe het komt dat zij gemiddeld zo hoog scoren en ik wil weten hoe gelukkig en gemotiveerd leerlingen daar zijn. Heb al snel diagonaal wat gelezen en deze twee zinnen spreken alleszins al tot mijn verbeelding:

  • Being able to choose what and how they learn will encourage them to take greater ownership of their learning.
  • We want to nurture young Singaporeans who ask questions and look for answers, and who are willing to think in new ways, solve new problems and create new opportunities for the future. – See more at: https://www.moe.gov.sg/education/education-system#sthash.sGXy4UWN.dpuf

En wil je eens out-of-the-box denken, doe dan zoals deze leerkracht. Maar waarschuw me wel, want dan kom ik eens kijken 😉

Voel je je aangesproken omdat je vandaag iets over dit onderwerp postte op sociale media, dan wil ik niet zeggen dat jij zo helemaal denkt als ik hier soms beschrijf. Het was een interpretatie van mijn kant van de vele posts die ik vandaag zag.

Een gedachte over “Pisa-test, 22u werken….gaat het daar nu echt om?

  1. Waauw hier kan ik mij helemaal in vinden en ik hoop mijn steentje bij te dragen aan onderwijs dat jongeren motiveert en uitdaagt om te leren met respect voor de eigenheid van elke leerling. Maar ik wil ook meewerken aan een onderwijsbeleid en -structuur die aan leerkrachten en directies voldoende ruimte laat om dit te realiseren samen met leerlingbegeleiding, clb en ouders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s