Af en toe herpakken

Weet je, een planning maken is goed en is nodig, maar het heeft ook altijd als nadeel dat je je te erg aan die planning wil houden. Net daardoor verlies je dan weer uit het oog wat je belangrijk vindt in het “onderwijzen”. Zo heb ik bijvoorbeeld opgesteld welke onderdelen ik voor welk vak per week wil doen. Een jaarplanning dus, zoals elke leerkracht doet. En als er dan iets tussenkomt en je denkt dat je het niet af krijgt, dan moet je heel erg oppassen. Want voor je het weet ben je zelf weer gewoon aan het doordraven om toch je planning af te krijgen. Net zoals ook in school met een jaarplanning 😉
En dat is wat ik net niet wou. Je vergeet dan immers inspiratie en creativiteit toe te voegen. Trouwens ik ben er nog altijd van overtuigd dat je daardoor niet minder gezien krijgt, maar we denken dat blijkbaar wel van nature uit. Of ik toch alleszins dan.

Dus met dat we maandag iets minder hadden gewerkt (moesten nog een beetje bekomen van onze skitrip) en dinsdag ook iets minder (was naar school moeten gaan voor mijn werk) had ik de neiging om de rest van de week een beetje droger en sneller te doen. Maar vandaag zag ik de interesse dalen en dus ook de concentratie. Gelukkig ging er toen ergens een knipperlicht branden en bedacht ik me dat ik het zo net niet wou. Dus heb ik onder de middag even nagedacht hoe ik toch nog snel het op een andere manier zou kunnen aanpakken. We hadden immers vandaag oefeningen opstaan op het optellen en aftrekken van gehele getallen en oefeningen op de past simple voor Engels. Dus een beetje drilwerk eigenlijk.

Maar het drilwerk voor wiskunde hebben we opgelost met een parcours door het huis. Zo had ik bijvoorbeeld briefjes gemaakt met daarop telkens een optelling of aftrekking van gehele getallen. Deze briefjes had ik op elke trede van de trap gelegd en als er een oefening fout was moest er naar boven naar de trap gelopen worden en weer terug naar het briefje. En het is al een hoge trap hier want we hebben plafonds op 3m60 hoogte. Dus ik dacht dat het meteen een beetje conditietraining zou zijn. Maar dat bleek helemaal niet. Hij was zo geprikkeld hierdoor en gestimuleerd dat hij echt goed nadacht en ook zijn antwoord eerst zelf controleerde voordat hij het briefje omdraaide om de verbetering te kunnen zien. En het hele parcours werd foutloos afgerond. Dus hoeveel vliegen had ik nu in 1 klap? Concentratie, motivatie, zelfcontrole, …

Het tweede deel bestond uit twee (snel getekende) grondplannen van het huis, eentje van elke verdieping. Hierop stond geen uitleg, enkel rode en groene stippen. Dus het was aan hem om zichzelf te oriënteren en op zoek te gaan wat de stippen betekenden. Op elk van die plekken lag een een envelop met een oefening er in. De ene envelop was al wat moeilijker verstopt dan de andere. De groene stippen verwezen naar opdrachten van Engels en de rode stippen naar opdrachten van wiskunde. En meteen werd het interessanter gemaakt en afgewisseld met zoeken.

En je zou nu kunnen denken, net zoals ik als ik aan het doorduwen ben, dat je toch veel verliest met dat zoeken. Dat is waar, daar verliezen we tijd mee. Maar de oefeningen worden met zoveel meer concentratie gemaakt en verlopen daardoor bijna foutloos en veel sneller. Dus toch tijdswinst op het einde van de rit!

Op zich is het ook logisch als je er over nadenkt. Iemand met ADHD wordt graag geprikkeld, zit niet graag stil. Van stil zitten worden ze moe en verliezen ze hun concentratie. Dus wat moet je dan doen? Bewegen! Later op je werk zit je ook zelden 100 min achter elkaar stil op een stoel. Dus waarom zouden kinderen het dan wel moeten doen? Als leerkracht beweeg je toch ook doorheen de klas? Of hoop ik dan toch….

5 gedachten over “Af en toe herpakken

  1. Leuk om te lezen en heel herkenbaar. Wij doen het ook zo, al is dat niet elke dag mogelijk. Hier zijn het 3 kinderen van verschillende leeftijden en verschillende aanpak (uiteraard). Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik lees graag meer van dit. Nog eens kijken wat we deze week extra leuk kunnen maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s