Plannen … niet eenvoudig

Voor iemand met ASS is het mogelijk niet zo eenvoudig om een planning te maken. Alleszins is het dat niet voor onze zoon. Als hij nog naar school ging, wou het ’s ochtends nog al eens mislopen qua timing. Ook ’s avonds na school werd hij onrustig omdat hij geen idee had wanneer hij moest werken voor school en hoe lang dat dan zou duren. En wanneer had hij dan tijd om te spelen en hoe lang? Zoveel vragen weer en geen antwoorden in zijn hoofd.

autiplan-screenshot-1Daarom gebruikten we vorig schooljaar de app “Autiplan“. Handig want ik kon instellen
via de website welke activiteit wanneer moest gebeuren en dit zowel met pictogrammen als tekst. Op de smartphone van de zoon kwam dan ten gepaste tijde een melding over de volgende activiteit. Natuurlijk was het wel belangrijk om ’s ochtends en ’s avonds na school deze planning even te overlopen. Autiplan bracht hem heel wat rust en veel meer structuur. Maar hij leerde natuurlijk niet zelf plannen.

Bij het opstarten van ons thuisonderwijs werd in het begin de planning ook altijd door mij gemaakt. Logisch leek me dat want ik moest zelf ook nog een beetje uitvinden op welke manier we best konden werken. De noodzaak om ’s ochtends voor het plannen Autiplan te gebruiken werd ook minder. Er moest immers minder gedaan worden ’s ochtends (boekentas nemen, jas nemen, boterhammen nemen, …) omdat we gezellig thuis blijven. Dus Autiplan werd aan de kant geschoven. Niet omdat het geen goede app meer is, maar omdat de noodzaak er niet meer was.

Toen deed ik een poging om samen met mijn zoon een planning op te stellen. In de veronderstelling dat hij dit leuk zou vinden want nu kon hij kiezen hoe de dag zou verlopen. Maar hij werd er heel ongelukkig van en heel verward want hij wist niet hoe er aan beginnen en wat hij best wanneer zou plannen.

Dus moesten we een stapje terug zetten. Toen probeerden we een blanco dagindeling van half uurtjes en daar gingen we strookjes gekleurd papier van een half uur opleggen van wat we wanneer gingen doen. Dit werd meteen heel visueel voor hem. Hij kon nu eindelijk zien dat tijd eindig is. Want dat vind hij altijd moeilijk. Hij wil iets langer blijven doen, maar ziet dan niet in dat iets anders in de loop van de dag korter zal moeten gaan duren. Nu dus wel….

Dus nu werken we als volgt. Bepaalde dagen maak ik de planning op, omdat alle dagen zelf de planning maken vergt veel van hem voorlopig. Maar bepaalde dagen nemen we het blanco dagschema en vul ik een aantal gekleurde strookjes in met vakken of opdrachten die we gaan die dag. De ander strookjes blijven blanco en mag hij invullen en dan gaat hij aan het puzzelen. Hij vindt het fijn om hier zelf de hand in te hebben, maakt eigen keuzen en respecteer dus veel beter de tijdzetting.

Een geslaagd systeem dus voor ons!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s